Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η ελάφρυνση του χρέους όρος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τι μας κρύβουν και … τι απαιτούν.

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη (*) 
Αθήνα 01/12/2017




Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Tζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος, με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν. Προσέθεσε δε, ότι με δεδομένο, ότι τα κεφάλαια αυτά, που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα, συνοδεύονται, από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε, να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
Όταν βλέπεις το ΔΝΤ, να προτρέπει άλλους ,να σε ελαφρύνουν για το παρόν, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν έχει καμία έκθεση σε δάνεια ,να ξέρεις ότι θα ζητήσει στο παρόν, ανταλλάγματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επανέλαβε, ότι η ελάφρυνση του Χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου, να ενεργοποιηθεί, η «Καταρχήν Συμφωνία», που επετεύχθη το καλοκαίρι.
Όπως επισήμανε, από το 2015, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, αναφέροντας, ότι η οριστική λύση, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί, το ταχύτερο δυνατόν.
Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του Χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά, στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό άλλωστε, στην παρούσα φάση, το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο, το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει, σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.
Υπάρχει λοιπόν, μια λέξη κλειδί, που δεν είναι άλλη ,από τη συμμόρφωση, σε ότι υποδεικνύουν και η ελάφρυνση επιβράβευση, αλλά με τίμημα, την άλωση της Οικονομίας.
Ένα τμήμα αυτής της διαδικασίας, το έχει αναλάβει, το ΤΑΙΠΕΔ.Η βιασύνη να γίνουν πωλήσεις ,έχει τη παρενέργεια της χαμηλής τιμής, αναντίστοιχης με τα κέρδη των εταιρειών, που πωλούνται ή τα προσποριζόμενα κέρδη.
Σημερινός Υπουργός, δήλωνε ότι: «Η ανακοίνωση της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., θέτει ερωτηματικά, τόσο για την σκοπιμότητα, όσο και για τους όρους υπό τους οποίες διεξάγεται», τονίζει, σε δήλωση του, ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
Οι όροι του διαγωνισμού, για την εκποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., περιλαμβάνουν και σκανδαλώδεις όρους, που ευθέως, τραυματίζουν το ελληνικό δημόσιο, καθώς χαρίζονται στους υποψήφιους αγοραστές, ακίνητα του δημοσίου αξίας ύψους κοντά στο μισό (120 εκατ. ευρώ) της συνολικής τιμής πώλησης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το «προκλητικά χαμηλό τίμημα». Πωλήθηκε 45 εκατ ευρώ, χωρίς αιδώ! Το τίμημα λοιπόν αυτό, τι είναι; Και να φανταστεί κανείς ότι 100 εκατ ευρώ, κόστισε μία σήραγγα του ΟΣΕ και δημιουργήθηκε, με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.


Τον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές, για τον ΔΕΣΦΑ.
Για τον Ιανουάριο, μετατίθεται η προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το σχετικό αίτημα, υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα από τους υποψήφιους επενδυτές, για να προετοιμάσουν καλύτερα τις προσφορές τους και έγινε αποδεκτό, από το ΤΑΙΠΕΔ.
Από την έναρξη της διαδικασίας, κυβέρνηση και ΕΛΠΕ, έθεσαν ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Socar, στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα πάντως της εταιρείας, που εκτιμώνται περί τα 200 εκατ. ευρώ, ο υπερδιπλασιασμός των κερδών του 2017, σε σχέση με το 2016 (περί τα 94 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις) και η σημαντική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, δημιουργούν προσδοκίες, ακόμη και για υψηλότερο τίμημα.
Ωστόσο, το γεγονός, ότι ο ανταγωνισμός περιορίζεται μεταξύ δύο επενδυτικών σχημάτων, προκαλεί εύλογη ανησυχία, ακόμη και για τη διασφάλιση των 400 εκατ. ευρώ της Socar.
Για τη ΔΕΗ τα ίδια.
Η συμφωνία με τους θεσμούς, για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έχει κλείσει οριστικά και απομένει, η επίσημη επικύρωσή της, από τις δύο πλευρές, την ερχόμενη Παρασκευή.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καλούνται πλέον, να διαχειριστούν τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Θα πωλούνταν όλα αυτά, μέσα σε ημέρες μήνες, χωρίς τον εκβιασμό για τη τρίτη αξιολόγηση;
Απάντηση Όχι. Ζητούμενο πλέον, είναι το τίμημα, που θα είναι πολύ χαμηλό.
Δείτε λοιπόν επιχειρήματα.
Αναπόφευκτο είναι για την κυβέρνηση, το «πωλητήριο» της ΔΕΗ, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη, με καθυστέρηση σχεδόν δύο δεκαετιών, της πραγματικής απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας.
Οι θεσμοί, όπως σαφώς προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου, που έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση και αποκαλύπτεται, ότι έχοντας πλήρη εικόνα για τα αδιέξοδα, που έχει προκαλέσει στην αγορά και τη ΔΕΗ, ο σχεδιασμός Σκουρλέτη, εμφανίζονται αποφασισμένοι, να επιβάλουν δομικά μέτρα, για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ, στους λιγνίτες και τα νερά.
Προτείνουν, την πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνει έναρξη της διαδικασίας τον Ιούλιο και ολοκλήρωσή της, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί μέσω των διαπραγματεύσεων, να περιορίσει κατά το δυνατόν, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και να το μεταθέσει για αργότερα, προκειμένου να διασφαλίσει τη δυνατότητα, μιας καλύτερης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, αφού μέχρι πρότινος, κρατούσε ψηλά τη σημαία της «δημόσιας και ισχυρής ΔΕΗ».
Το γεγονός, ότι η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων, συνδέεται και με τη χρήση υποχρεωτικών νερών, για άρδευση και ύδρευση, καθιστά ούτως ή άλλως, νομικά πολύπλοκη, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης υδροηλεκτρικών, όχι όμως, αδύνατη.
Οι επενδυτές πάντως, φαίνεται να έχουν αξιολογήσει και αυτή την παράμετρο και κάποιοι εξ αυτών, κινούνται στην κατεύθυνση συνεργασιών με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Διεργασίες, σε επιχειρηματικό επίπεδο για συμπράξεις, βρίσκονται ούτως ή άλλως σε εξέλιξη ενόψει του σχεδίου πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και αναμένεται να ενταθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση, της αξιολόγησης.
Αυτά απαιτούν, εν είδει τελεσιγράφου.

Ενέργεια-ΔΕΗ:
Όχι αργότερα από τον Ιούνιο, θα γίνει προσαρμογή του ΥΚΩ, κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ, ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ, να καλυφθεί όχι αργότερα, από τον Δεκέμβριο του 2022

Ενέργεια:
Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ, θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών, θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η συναλλαγή, θα γίνει γνωστή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις σχετικές άδειες

Δίκτυα ενέργειας:
Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων, σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας, για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

Δίκτυα ύδρευσης:
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα, συλλογής πληροφοριών.

Ιδιωτικοποιήσεις:
Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017, για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, του ΤΑΙΠΕΔ.

Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό:
Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

Ιδιωτικοποιήσεις:
Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

Το έγκλημα δεν πρέπει να μετριέται από τις συνέπειές του, μα απ' την κακή πρόθεση με την οποία εκτελείται. Μάρκος Τούλιος Κικέρων και ότι συντελείται αποτελεί έγκλημα σε βάρος της χώρας μας.
Υπάρχει μια αλήθεια που ισχύει πέρα από έθνη και πολιτισμούς «Πριν αποκτήσουμε εξουσία πρέπει να αποκτήσουμε σοφία για να τη διαχειριστούμε καλά» Ralph Waldo Emerson, 1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος.
Έλεγε ο πρόγονος μας πριν 25 αιώνες «Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί.» Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής Λαβών απόδος άνθρωπε και λήψη πάλιν.Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής μτφρ: να ανταποδίνεις αυτό που παίρνεις, και θα ξαναπάρεις.
Δεν μπορεί να παραβιάζεις όλες τις οικονομικές αρχές και να περιμένεις να σώσεις το λαό σου με την υποταγή σου σε δανειστές και την ακολουθία τους.
Απαίτησε το σεβασμό και υπερασπίσου ότι περιουσία μπορεί να δημιουργήσει πλούτο στη χώρα.
Η Ισλανδία το έκανε και πέτυχε, η Κύπρος το Ίδιο.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε νέες λύσεις, ας αντιγράψουμε ότι επιτυχημένο παράδειγμα υπάρχει και ταιριάζει, στο επίπεδο της οικονομίας μας.






(*)Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος ΕΚΠΑ - Φοροτεχνικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου